Конспекти уроків української літератури 11 класУсі уроки української мови та літературиФайли

Улас Самчук. Життєвий і творчий шлях письменника. «Марія» – перший в українській літературі твір про голодомор (11 клас. Українська література) + Презентація

Автор: Александрович Світлана Іванівна

Навчальний заклад: Нововолинська загальноосвітня школа І-ІІІ ступенів №6

Тема.      Улас Самчук. Життєвий і творчий шлях письменника. «Марія» – перший в українській літературі твір про голодомор. Головна героїня Марія – сильний характер і борець, символ незалежності та страдниці України. 

Мета  освітня:  познайомити старшокласників з життєвим і творчим шляхом Уласа Самчука. Увести учнів у цікавий світ героїв роману «Марія». Закріпити вивчене з теорії лiтератури:  роман-хроніка, композиція твору. Розкрити проблематику роману. На основі ідейно-психологічного аналізу твору шляхом досліджень з’ясувати разом із учнями авторське розуміння добра і зла, морального права людини бути щасливою осмислити художню цінність твору;

             виховна: виховувати відповідальність за свої вчинки, вміння підкорити всі свої риси характеру заради досягнення мети;

             розвиваюча:  розвивати в учнів уміння виділяти головне, суттєве у виучуваному матеріалі, порівнювати, узагальнювати факти, логічно викладати свої думки. Створювати  емоційні ситуації здивування, радості, парадоксальності, використовуючи яскраві приклади, які впливають на почуття учнів.

Обладнання: роман «Марія», виставка книг Уласа Самчука, папка матеріалів для учнів «Шпаргалочка», презентація, проектор, роздатковий матеріал (тестові завдання), куб.

Форми роботи: бесіда, робота з текстами, рефлектором, аналіз ситуації, метод «Кубування», передбачення, диспут.

Тип уроку:  урок-дослідження.

Метод аналізу:  дослідницький.

Завантажити: Улас Самчук. Життєвий і творчий шлях письменника. «Марія» – перший в українській літературі твір про голодомор (11 клас. Українська література) + Презентація + Сертифікат (Розмір: 2.3 MB, Завантажень: 377)
Back to top button